افزایش مقاومت گیاه در هنگام بروز تنش های محیطی یکی از فواید آمینو اسید در رشد گیاهان است. تنش های محیطی نظیر دمای بالا،کم آبی،شوری و سرمای شدید دارای تأثیرات مخربی بر روی متابولیسم گیاه بوده که اسید آمینه ها باعث تقویت دیواره سلولی و با ایجاد توازن آب در گیاه موجب کاهش خسارات ناشی از شرایط نامساعد گیاهی می گردد.
بیشتر بخوانید:کود هیومیک اسید مایع گوگرد دار
آمینواسیدها در تمامی موجودات زنده وجود دارند و اغلب عناصر سازنده پزتئین بحسایب می آیند. حال طولانیتر شدن زنجیزه این اسیدهای آمینه پلی پپتایدها را بوجود می آورد.
بصورت کلی بر اساس منشا تولید، دو نوع آمینو اسید وجود دارد:
آمینوهای نوع L تنها آمینو اسیدیست که برای فعالیتهای زیستی گیاهان فعالیت دارد. در ادامه بیشتر بر نقش آمینو اسید در گیاهان تمیکز میکنیم.
فواید آمینو اسید در رشد گیاهان، بهبود روزنه های هوایی ساختارهای سلولی موجود در برگ است. این روزنه ها تعادل هیدروژنی گیاه جذب عناصر و … را بر عهده دارند. باز و بسته شدن روزنه هاتوسط فاکتورهای خارجی (رطوبت ، دما، غلظت نمکها) و فاکتورهای داخلی (غلظت آمینو اسیدها و … ) کنترل می شود.
بسته و باز شدن روزنه ها در شرایط نامساعد موجب کاهش شدید فتوسنتز و تعرق گیاه می شود. بدین ترتیب جذب عناصر غذایی کم و سوخت و ساز گیاه افزایش و نهایتاً رشد گیاه کاهش می یابد.
به کار گیری اسیدهای آمینه مانند گلوتامیک اسید با تأثیر بر سلولهای نگهبان روزنه ازانسداد روزنه ها جلوگیری می کند.
از فواید آمینو اسید در رشد گیاهان، میتوان به افزایش تولید بافت خشبی گیاهان نام برد. از دیگر خواص تامین آمینواسید در گیاهان میتوان به موارد زیر نام برد.
اسیدهای آمینه پرولین و هیدروکسی پرولین با تقویت دیواره سلولی، گیاه را در برابر شرایط نامناسب محیطی مقاوم نموده و همچنین باعث تعادل هیدروژنی در گیاه می شود.
گرده افشانی عمل انتقال دانه گرده به مادگی ، لقاح وتشکیل میوه می باشد.
اسید آمینه پرولین به باروری دانه گرده کمک می کند و از سوی دیگر متیونین ،گلوتامیک اسید و لیسین از طریق فعال سازی هورمونهای مؤثر در تشکیل گل و میوه باافزایش جوانه زنی دانه گرده و افزایش طول لوله گرده موجب بهبود گرده افشانی می شوند.
اسید های آمینه آلانین ، واکنی ، لیوسین اسید با افزایش نسخه برداری MRNA و افزایش پروتئین در گیاه باعث بهبود ویژگی های کیفی و کمی محصول می گردند.
یکی دیگر از فواید آمینو اسید در رشد گیاهان این است که محصول بعد از برداشت را مقامتر میکند. این بدین معناست که طول عمر محصول بعد از برداشت بیشتر میشود. محصولات کشاورزی بدین صورت تازه تر و مقاومتر باقی میمانند.
از متیونین و تریپتوفان میتوان به دو نوع از مهمترین اسیدهای آمینه نام برد. این دو اسید آمینه تولید هورمونی گیاهی را بیشتر میکنند. ازین طریق سرعت رسیدگی محصول را افزایش میدهند.
هورمون اکسین را میشناسید؟
میتونین ماده اتیلن را میسازد. در کنار این مهم، اسید آمینه تریپتوفان هم هورمون اکسین را تولید میکند. هرمون اکسین سلولها را طویل میکند. این هرمون سرعت گلدهی را بهبود میبخشد. ماده اتیلن نیز باعث رسیدن کامل و توسعه رنگ میوه روی درخت و انبارداري و افزایش بازار پسندی و افزایش مقاومت محصولات انباری می شود.
شاید شنیده باشید که گاهی میوها را نارس میچینند و گاز اتیلن به آنها میزنند. تامین آمینواسید برای گیاه موجب میشود میوه روی شاخه درخت برسد.
اسیدهای آمینه (گلوتامیک اسید و گلیسین) دارای ویژگی کلات کنندگی عناصر ریز مغذی بوده و جذب عناصر ریز مغذی را به گیاه آسان تر میکنند.
کاهش فتوسنتز در گیاه باعث کاهش ساخت و ساز کربوهیدراتها و اختلال در رشد می شود. اسیدهای آمینه مانند گلیسین با افزایش کلروفیل در گیاه و افزایش فرایند فتوسنتز و نسبت C/N در درختان میوه موجب بهبود کیفیت و کمیت محصول می گردد.
اسیدهای آمینه گلیسین،گلوتامیک اسید، آسپارتیک اسید موجبات تسریع درتشکیل و رشد ساقه برگ، ارتقا جوانه زنی، بهبود سیستم ریشه ای
اولین نفری باشید که نظر میدهد...