بن سای به علت رشد در یك محیط محدود، از نظر تبادلات غذایی، اندكی با گیاهی كه در باغچه یا جنگل رشد می كند متفاوت است. یك درخت ریشهی خود را برای جذب مواد غذایی در خاك گسترش میدهد و شاخسارهی آن با توجه به میزان مواد غذایی و نور و … كه از محیط میرسد، رشد میكند. درخت تا جایی كه ریشه توانایی ارسال مواد غذایی به بالا را دارد، قد میكشد. بعد از آن درخت كم كم رو به پیری رفته و سرانجام خواهد مرد اما در بن سای اینطور نیست.
میزان تبادلات ریشه و اندام هوایی در بن سای، به پرورش دهنده آن بستگی دارد. این میزان هرچه بیشتر باشد، بن سای بلندتر میشود و بر عكس. نكته مهم در بن سای تعادل میان اندامها (زمینی و هوایی) است. زمانی كه این تعادل در محیط یك گلدان ایجاد شود، میتوان گفت كه گیاه به بن سای تبدیل شده است. تفاوت دیگر بن سای با گیاه معمولی عمر بیشتر آن است. چون ریشه و شاخسارهی بن سای دائم در حال هرس شدن هستند، همواره تولید اندامهای جوان میكنند. ریشه هم به علت كوتاه بودن قد درخت برای ارسال مواد غذایی زیاد دچار مشكل نمیشود.
برای انتخاب گونه مناسب باید علاوه بر زیبایی گیاه، موارد دیگری را هم در نظر گرفت. میزان تابش مسقیم آفتاب، شدت نور و دمای محل نگهداری در انتخاب گونه تعیین كننده هستند. بسته به اینكه محل نگهداری فضای بسته (اتاق) است یا فضای آزاد، گونهی گیاه باید تفاوت داشته باشد.
البته در فضای بسته هم در صورت وجود تابش مستقیم یا استفاده از لامپهای فلورسنت، میتوان از گونههای فضای آزاد با رعایت برخی شرایط استفاده نمود.
گیاهان سایه پسند مثل فیكوسها برای اتاقهای كم نور و درختانی مثل نارون، انار و زیتون برای اتاقهایی كه روزانه چند ساعتی از تابش خورشید بهرهمند میشوند، مناسب هستند. درختان زیبایی چون انواع افرا، بلوط، آزاد، ممرز و انواع سوزنی برگها برای بن سای فضای آزاد بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند.
زیباترین بن سایها معمولاً گونه های خزان دار هستند. این گیاهان در فضای باز به راحتی رشد میكنند و در برابر تغییرات فصول عكس العمل نشان میدهند. مشاهده گونههای خزان دار و تغییر رنگ برگها در پاییز و زمستان و جوانه زنی مجدد آنها در بهار بسیار مورد توجه علاقمندان است. از جمله گونههای خزان دار میتوان چنار، ممرز، بلوط، افرا و … را نام برد.
سوزنی برگها، سیتروسها، فیكوسها و … از جمله بنسایهای همیشه سبز هستند. جذابیت این گونهها به سبز بودن آنها در پاییز و زمستان بر میگردد. بیشتر گونههای فضای بسته همیشه سبز هستند.
نگهداری از بن سایهای غیر مثمر مانند: فیكوس، برگ نو، افرا، راش و … قدری راحتتر است. پرورش گونههای مثمر مثل سیب، انار، به، خاس و … در صورتی كه از آنها میوه بخواهیم قدری دشوار است. در این موارد میزان، نوع و زمان تغذیهی مصنوعی بسیار مورد اهمیت است.
اولین نفری باشید که نظر میدهد...